2018. november 15. csütörtök

2017. november 23., csütörtök 17:05

A Földművelésügyi Minisztérium közleménye (1. rész)
    Budapest, 2017. november 23., csütörtök (OS) - Kertművelő diákokat díjazott az agrártárca. A kertészkedés értéket teremt, tudást ápol és élményt nyújt művelőjének, emellett a kertművelés évszázadok óta megélhetést is biztosít – fogalmazott a földművelésügyi miniszter a "Ments meg egy kertet" program második évadot lezáró díjátadó ünnepségén.

Fazekas Sándor a budapesti Magyar Gyula Kertészeti Szakközépiskola és Szakiskola ünnepségén kiemelte: a kertészkedés olyan tudást, kertművelő ismereteket is jelent, amelyek generációról generációra öröklődnek. Ebben a közös tudásban benne van a föld, a magyar táj, a nálunk honos növények szeretete, a munka öröme és eltartó képessége. A pihentető, kikapcsolódást is nyújtó tevékenység ugyanakkor megélhetést is biztosít. A sokszor küzdelmes, kemény munkának jól látható az eredménye: szépen fejlődő, egészséges növények, zöldségek, gyümölcsök, amelyeket minden család örömmel fogyaszt.

A 2016-ban meghirdetett "Kertészkedés Éve", valamint a "Ments meg egy kertet!" programban a Földművelésügyi Minisztérium agrárszakképző intézményei is beneveztek. A díjazottaknak járó elismeréseket Fazekas Sándor, valamint Kovács Szilvia, Karcag alpolgármestere, a program ötletgazdája adta át. Az országos versenyben 62 minisztériumi fenntartású iskola több mint ezer diákja vett részt. A tanulók elsősorban azokat a kerteket kutatták fel lakó, valamint tanulóhelyük közelében, amelyek elhanyagoltak voltak vagy idős tulajdonosaik egyedül már nem tudták megművelni őket.

Kiadó: Földművelésügyi Minisztérium