OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 24. szerda
Ismertető


2017. november 24., péntek 11:00

Az Igazságügyi Minisztérium közleménye (1. rész)
    Budapest, 2017. november 24., péntek (OS) - Elfogadta az Emberi Jogok Európai Bírósága a börtönzsúfoltságra adott magyar választ

    Az Emberi Jogok Európai Bírósága 2017. november 23-án közzétette azon határozatát, amellyel elfogadta a Magyarország által a börtönzsúfoltság megszüntetése, illetve az ezzel kapcsolatos kompenzáció érdekében tett intézkedéseket. A határozat ezen az ügycsoporton túlmutató jelentőséggel bír, hiszen a Magyarországgal szemben indított ügyek számának drasztikus csökkenését eredményezi.
A Varga és mások kontra Magyarország ügyben a börtöntúlzsúfoltságot kifogásoló panaszok tekintetében a Bíróság 2015. március 10-én hozta meg vezető ítéletét, melyben megállapították, hogy a börtönkörülmények a kérelmezők megalázó bánásmódját eredményezték, így kellően súlyosnak tekinthetőek az Emberi Jogok Európai Egyezménye 3. cikkének megsértéséhez. A Bíróság ezen túl az Egyezmény 13. cikkére való hivatkozással sérelmezte, hogy az érintettek panaszainak orvoslására nem áll rendelkezésre hatékony hazai jogorvoslat. A vezető ítéletben foglalt követelményeknek megfelelően egy preventív és egy kompenzációs jogorvoslatot vezettek be 2017. január 1-jei hatályba lépéssel. Ezért 2016 novemberében a Bíróság 2017. augusztus 31-ig felfüggesztette az előtte lévő magyar ügyek vizsgálatát.

     Kiadó: Igazságügyi Minisztérium

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.