OS Országos Sajtószolgálat
2019. február 20. szerda
Ismertető


2017. november 24., péntek 13:09

A Demokratikus Koalíció közleménye
    Budapest, 2017. november 24., péntek (OS) - DK: Beteg a magyar egészségügy

    Sokkoló jelentést tett közzé az Európai Bizottság a magyar egészségügyről A várható élettartam öt évvel az uniós átlag alatt van. A férfiak átlagosan csaknem hét évvel rövidebb ideig élnek, mint a nők, és a legalacsonyabb végzettséggel rendelkező férfiak átlagosan kilenc évvel kevesebbet élnek, mint a legmagasabb iskolai végzettséggel rendelkezők.

A halálozások mintegy háromnegyede szív- és érrendszeri illetve rákbetegség következménye. A megelőzhető (pl. tüdőrák)és a kezelhető rákbetegségek (pl. mellrák, méhnyakrák és vastagbélrák) miatti halálozási arányszám az EU-ban a legmagasabbak közé tartozik.

A magyar egészségügyi rendszer súlyosan alulfinanszírozott. Az egy főre jutó egészségügyi kiadás a legalacsonyabbak között van az EU-n belül, és csupán az uniós átlag felét teszi ki. Ráadásul ennek csak kétharmada közkiadás (az EU-ban ez az arány 80%), amiből logikusan következik, hogy az alacsony jövedelműek gyakran nem jutnak hozzá a megfelelő ellátáshoz. A rendszer erősen kórházközpontú, miközben egyre nagyobbak az alapellátás hiányosságai.

A Demokratikus Koalíció a kormányváltás után radikálisan növelni fogja az egészségügyi közkiadásokat, ezen belül az egészségügyi dolgozók bérét. Kulcskérdésnek tekinti az esélyek egyenlőségét az ellátáshoz való hozzájutásban.  Gyors ütemben fejleszti az alapellátást és a megelőző rendszert.

Niedermüller Péter
alelnök, EP képviselő, DK

     Kiadó: Demokratikus Koalíció

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.