2024. április 19. péntek

2017. november 24., péntek 15:06

A Magyar Közlekedéspolitikai Egyesület közleménye
    Budapest, 2017. november 24., péntek (OS) - Villanyautós innováció

Hazánkban jelenleg nincsen egységes mobilalkalmazási felülete az elektromos autótöltő állomások üzemeltetőinek. Ezért egy olyan integrált applikáció létrehozását javasoljuk, amely minden szolgáltatónál regisztráció nélkül és ingyenesen tenné elérhetővé a töltés lehetőségét. Ezáltal hatékonyabbá és egyszerűbbé tenné a szolgáltatáshoz való hozzáférést. Ehhez természetesen kormányzati szándékra lenne szükség, mely megvalósulásában őszintén reménykedünk.
Az egyébként nagyszerű magyar TöltőPont applikáció kiegészítéséhez javaslunk egy plusz funkciót, amely lehetővé tenné a villanyautósok részére, hogy a számukra megfelelő töltőállomást előre lefoglalhassák. Ezzel valóban jelentős időt és energiát spórolnának meg.  Azonban gondolnunk kell a visszaélések szabályozására is, ezért ha például a szolgáltatást igénybe vevő nem kezdi meg a töltő állomás használatát az általa lefoglalt időpontban, akkor pótdíj megfizetésére lehetne kötelezni, melynek mértékét a mulasztás körülménye szabná meg.
Sokak szembesülhettek azzal a ténnyel, hogy a villanyautósoknak fenntartott töltőállomásokat nem a funkciójuknak megfelelően használják, hanem szimpla parkolóhelyként. E visszaélés orvoslásaként javasoljuk egy egyszerű, mikrokamerás érzékelő rendszer telepítését a töltőállomásokra, amelyek jeleznék az adott közterület-felügyeletnek a helytelen használatot.
Videónk a javaslatokról: https://www.facebook.com/magyar.kozlekedespolitikai.egyesulet/videos/1551038888323470/
     Kiadó: Magyar Közlekedéspolitikai Egyesület