OS Országos Sajtószolgálat
2019. január 24. csütörtök
Ismertető


2017. november 24., péntek 15:09

Az Emmi - Egészségügyért Felelős Államtitkárság közleménye (3. rész)
    Budapest, 2017. november 24., péntek (OS) - A humánerőforrás fejlesztése az egészségügyi ellátórendszerben V4 szakértői találkozó és konferencia a magyar elnökség szervezésében

    A nemzetközi tendenciáknak megfelelően a magyar egészségügyi ellátórendszert is sújtó problémák kezelésére számos ország reagált az Advanced Practice Nurse (APN) – azaz az egyetemi végzettséggel rendelkező (MSc) kiterjesztett hatáskörű okleveles ápoló szerepkör – bevezetésével. Nemzetközi vizsgálatok igazolják, hogy a képzés bevezetése növelte az ápolói szakmát választók, és csökkentette a pályaelhagyók számát, az ápolói migrációt. A kiterjesztett hatáskörű ápolók alkalmazása csökkentette az egészségügyi ellátás költségeit és a várakozási időt, továbbá növelte a betegek elégedettségét. Emellett az egészségügyi alapellátásban a betegellátás színvonalának emelkedését is tapasztalják (pl. krónikus betegek ellátása és utánkövetése), különösen a hypertoniában és diabetesben szenvedő páciensek gondozása során. Az OECD Health at Glance jelentés (2016) is alátámasztja a háziorvos-hiány kezelésében az egyetemi végzettséggel rendelkező kiterjesztett hatáskörű (MSc) okleveles ápolói szerepkör jelentőségét.

A konferencia célja a problémák beazonosítása és a jó gyakorlatok megosztása, továbbá a lehetséges nemzetközi együttműködés kereteinek kialakítása.

2017. november 24.

     Kiadó: Emmi - Egészségügyért Felelős Államtitkárság

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.