2018. május 22. kedd

2017. november 24., péntek 15:11

A Magyar Közlekedéspolitikai Egyesület közleménye
    Budapest, 2017. november 24., péntek (OS) - Javaslatok az M3-as metró felújítása kapcsán tapasztalható közlekedésbeli akadályok megoldása végett

Ide s tova több mint egy hónapja szembesülhetnek a Budapesten élők az M3-as metró felújításából fakadó megpróbáltatásokkal. A csúcsidőszakokban bekövetkező közlekedési problémákkal kapcsolatos előzetes észrevételek többsége rendkívül aktuálissá vált. Ezeket javarészt hatékonyan orvosolja a BKK, de úgy tűnik, hogy elkerülhetetlenül jelennek újabb, nem várt nehézségek, melyek megoldásában az egyesületünk is igyekszik részt vállalni.
- Javasoljuk, hogy a buszsávokat fizikailag is válasszák le a járműforgalomról pl. mobil terelőelemekkel. Így elkerülhetővé válhatna, hogy a buszsávokat jogtalanul használók megnöveljék a metrópótló járatok közlekedési idejét.
- Javasoljuk, hogy a káposztásmegyeri lakótelepet érintő 14-es villamos nyomvonalát legalább egy megállóval hosszabbítsák meg, ezáltal is meggyorsíthatóvá válna az ottani lakosok munkába jutása. Egyúttal érdemes lenne a 14-es villamos járatsűrűségét is megnövelni, ugyanis jelentősen csökkentené a metrópótló busztengely terhelését a Váci úton és a Lehel úton is. (pl. 105-ös busz)
- Javasoljuk, hogy a Bartók Béla úton állítsák vissza az eredetileg négysávos közlekedési modellt. A csúcsidőszakokban rendkívüli terhelés tapasztalható ezen a területen, amiatt, hogy a kerékpárutak egy-egy sávot elfoglalnak a tömegközlekedés és a gépkocsi forgalom rovására.
     Kiadó: Magyar Közlekedéspolitikai Egyesület