OS Országos Sajtószolgálat
2019. január 22. kedd
Ismertető


2017. december 2., szombat 17:56

A Párbeszéd közleménye
    Budapest, 2017. december 2., szombat (OS) - Párbeszéd: Életveszélyesek lehetnek az Ázsiából beszerzett kórházi eszközök  Az eladósodott intézmények kénytelenek Ázsiából beszerezni többek között olyan eszközöket, mint a hasi törlőkendők, melyek jelentős része nem steril, mikrobiológiailag szennyezett lehet, ezért életveszélyesek. A Párbeszéd írásbeli kérdéssel fordult Balog Zoltánhoz, melyben felszólítjuk e gyakorlat haladéktalan kivizsgálására is.

    Tavaly 22 ezer műtéti sebfertőzést regisztráltak a kórházakban, melyek 30%-a megelőzhető lenne, ha  megfelelő minőségű eszközök állnának rendelkezésre. Ám évente az adósságállomány jelentős részét, nagyjából 50 milliárd forintot az intézmények dologi kiadásai teszik ki, amit a kormány évente egy alkalommal hajlandó csak megfinanszírozni.

Az olcsó és nem minden esetben steril eszközök beszerzésének gyakorlatát a Párbeszéd szerint haladéktalanul meg kell szüntetni, a kormánynak pedig meg kell finanszíroznia az intézmények dologi kiadásait, hogy az adósság ne vezessen olyan helyzetekhez, melyek miatt veszélybe kerülhet a betegek élete.

A Párbeszéd írásbeli kérdéssel fordul az Emberi Erőforrások Minisztériumához, hogy tisztázza a helyzetet és arra kéri Balog Zoltánt, hogy vizsgálja ki mielőbb ezt a gyakorlatot.  

Szabó Tímea országgyűlési képviselő, a Párbeszéd társelnöke


     Kiadó: Párbeszéd

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.