2018. szeptember 25. kedd

2017. december 4., hétfő 14:26

Az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának közleménye (1. rész)
    Budapest, 2017. december 4., hétfő (OS) - Az alapvető jogok biztosa a közérdekű munkavégzés automatikus kizárásáról egyes sérülékeny csoportok szabálysértési eljárásában   A szabálysértési törvény az egyéni szempontok, speciális munkavégzési lehetőségek valós mérlegelése nélkül automatikusan kizárja, hogy a bíró több sérülékeny csoport esetében közérdekű munkavégzés büntetést szabhasson ki. Székely László ombudsman ezt alapjogi szempontból aggályosnak látja, szerinte átfogóan felül kellene vizsgálni a szabálysértési közérdekű munkavégzés jelenlegi rendszerét és szabályait, ezért az érintett szaktárcák intézkedését kezdeményezte.

Egy civil jogvédő szervezet fordult a biztoshoz beadványával. Arra hívta fel az ombudsman figyelmét, hogy a jelenlegi szabályozás szerint a bíróság nem szabhat ki közérdekű munkát fogyatékossággal élő személyek, tizenkettedik hetet betöltött várandós nők, illetve a 14 és 16 év közötti gyermekek esetében. Lehetőségként a pénzbírság, illetve a fiatalkorúak esetében az elzárás marad. A pénzbírság sokszor nehéz, vagy megoldhatatlan helyzetbe hozza az érintetteket – akik ezért inkább munkával váltanák ki a velük szemben megítélt összeget; a fiatalkorúak elzárása pedig csak legvégső eszközként alkalmazható.

Székely László ombudsman a hazai szabályozás koncepcióját összevetette a nemzetközi emberi jogi kötelezettségekkel.
     Kiadó: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala