OS Országos Sajtószolgálat
2018. december 15. szombat
Ismertető


2017. december 4., hétfő 14:26

Az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának közleménye (1. rész)
    Budapest, 2017. december 4., hétfő (OS) - Az alapvető jogok biztosa a közérdekű munkavégzés automatikus kizárásáról egyes sérülékeny csoportok szabálysértési eljárásában   A szabálysértési törvény az egyéni szempontok, speciális munkavégzési lehetőségek valós mérlegelése nélkül automatikusan kizárja, hogy a bíró több sérülékeny csoport esetében közérdekű munkavégzés büntetést szabhasson ki. Székely László ombudsman ezt alapjogi szempontból aggályosnak látja, szerinte átfogóan felül kellene vizsgálni a szabálysértési közérdekű munkavégzés jelenlegi rendszerét és szabályait, ezért az érintett szaktárcák intézkedését kezdeményezte.

    Egy civil jogvédő szervezet fordult a biztoshoz beadványával. Arra hívta fel az ombudsman figyelmét, hogy a jelenlegi szabályozás szerint a bíróság nem szabhat ki közérdekű munkát fogyatékossággal élő személyek, tizenkettedik hetet betöltött várandós nők, illetve a 14 és 16 év közötti gyermekek esetében. Lehetőségként a pénzbírság, illetve a fiatalkorúak esetében az elzárás marad. A pénzbírság sokszor nehéz, vagy megoldhatatlan helyzetbe hozza az érintetteket – akik ezért inkább munkával váltanák ki a velük szemben megítélt összeget; a fiatalkorúak elzárása pedig csak legvégső eszközként alkalmazható.

Székely László ombudsman a hazai szabályozás koncepcióját összevetette a nemzetközi emberi jogi kötelezettségekkel.
     Kiadó: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.