2024. április 24. szerda

2017. december 4., hétfő 14:26

Az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának közleménye (2. rész)
    Budapest, 2017. december 4., hétfő (OS) -

Jelentésében rámutatott, hogy az állami büntetőhatalom érvényesítése nem zárhatja ki az esélyegyenlőség és az egyenlő bánásmód követelményének, szempontjainak figyelembe vételét olyan élethelyzetekben, amikor egy jogsértő magatartás miatt büntetés kiszabása szükséges. A jelentés kiemeli, hogy a fogyatékossággal élő személyek, a várandós nők és a 14 és 16 év közötti gyermekek esetében a közérdekű munkavégzést éppen a jogvédelemre hivatkozva zárják ki. A kivételt nem engedő jogalkotói döntés mögött felfedezhető, hogy e személyi körök számára a megfelelő, biztonságos munkavégzés nehezen biztosítható.

Az ombudsman jelentése kitér arra, hogy ez az automatizmus csak a kisebb súlyú jogsértéseket szankcionáló szabálysértési eljárás sajátja. Más a helyzet a büntetőeljárásban: ott a törvényi rendelkezések nem zárják ki a közérdekű munka kiszabhatóságát a fogyatékossággal élő személlyel szemben, figyelembe véve az ő egészségi állapotát. Az alapjogi biztos szerint így visszás helyzetet idéz elő, hogy miközben a büntetőeljárásban lehetséges, a szabálysértésiben - az adott személy egészségügyi állapotának egyedi vizsgálata nélkül - kizárt a közérdekű munkavégzés vagy más alternatív szankció alkalmazása.

Hasonlóképpen aggályosnak tartja a biztos azt az automatizmust is, hogy a szabálysértési közérdekű munka csak a 16 és 18 év közötti elkövetők esetében jelent büntetési alternatívát.
     Kiadó: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala