2024. április 20. szombat

2017. december 5., kedd 18:22

Az Arany Liliom Közhasznú Alapítvány közleménye
    Budapest, 2017. december 5., kedd (OS) - A Parlament Gazdasági bizottságának mai, devizahiteles ügyekkel foglalkozó ülésén szóban is és írásban is kezdeményezte a Hiteles Mozgalom devizahiteles parlamenti bizottság felállítását.

A devizahiteles parlamenti vitanapon (2017.11.06.) ismertetett problémák közül talán a legnagyobb, hogy a bankok tudták: a futamidő alatt várható a forint tartós és jelentős gyengülése. Családok százezreinek adtak úgy kölcsönt a bankok, hogy tudták, az adósok előbb-utóbb csődbe jutnak, nem lesznek képesek a törlesztéseket fizetni.
A Hiteles Mozgalom által javasolt lépések:

A Fogyasztóvédelmi albizottság 2018. február végéig
1.    kérjen a civil devizahiteles szervezetektől írásos probléma ismertető anyagokat.
2.    hallgassa meg azon civil szervezetek képviselőit, akik írásos anyagot küldtek és beszéljék át azon pontokat, melyek az írásos anyagból nem világosak, érthetőek.
3.    összesítse és rendszerezze az albizottság a felmerült problémákat
4.    állítson össze egy feladatsort, mely alapján egy devizahiteles parlamenti bizottság elkezdheti a munkáját
5.    határozza meg, hogy kiket hallgasson meg a devizahiteles parlamenti bizottság (pl. korábbi és hivatalban lévő MNB elnökök, PSZÁF vezetők, minisztériumi vezetők, bankszövetségi munkatársak stb.)
6.    az albizottság számoljon be a gazdasági bizottságnak a tevékenységéről és a Gazdasági bizottság kezdeményezze a devizahiteles parlamenti bizottság felállítását

Kiadó: Arany Liliom Közhasznú Alapítvány