OS Országos Sajtószolgálat
2018. december 11. kedd
Ismertető


2017. december 7., csütörtök 11:43

Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság Egyesület közleménye (1. rész)
    Budapest, 2017. december 7., csütörtök (OS) - Sajtóközlemény Budapest világörökségi helyszínné nyilvánításának 30. évfordulója alkalmából

    Az Európai Unió vezető intézményei döntöttek arról, hogy 2018 a Kulturális Örökség Európai Éve legyen. E jövő évi programra való felkészülés jegyében nagyszerű alkalom adódik arra 2017 decemberében, hogy egy jeles évfordulóról megemlékezve rámutassunk hazánk Európát, sőt az egész világot gazdagító kulturális örökségi értékeire. Magyarország 1985-ben csatlakozott a világ kulturális és természeti örökségének védelméről szóló UNESCO egyezményéhez, amivel kötelezettséget vállalt a területén elhelyezkedő, Világörökségi Listán szereplő kulturális és természeti értékek védelmére, megóvására, bemutatására, valamint a jövő nemzedékei számára történő továbbörökítés biztosítására. A budapesti világörökségi helyszínt pontosan 30 éve, a Világörökség Bizottság 1987. december 7-11. között, Párizsban megtartott 11. ülésén vették fel "Budapest, a Duna két partja és a budai Várnegyed" néven az UNESCO Világörökségi Listájára, egy időben a Hollókő Ófalu és környezete világörökségi helyszínnel. Döntésével az UNESCO Világörökség Bizottsága mindkét helyszínt az emberiség számára egyetemes jelentőségű, kivételes, pótolhatatlan kulturális értékűnek ismerte el.
Hollókő Ófalu az Észak-Magyarországi Nógrád megyében elhelyezkedő palóc település, a tudatosan megőrzött Ófalu a 20. századi mezőgazdasági forradalom előtti falusi élet élő példája.
     Kiadó: ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság Egyesület

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.