OS Országos Sajtószolgálat
2018. december 11. kedd
Ismertető


2017. december 7., csütörtök 11:44

Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság Egyesület közleménye (5. rész)
    Budapest, 2017. december 7., csütörtök (OS) - Sajtóközlemény Budapest világörökségi helyszínné nyilvánításának 30. évfordulója alkalmából

    A Várhegy, illetve a Duna felé a lábánál elhelyezkedő terület határozottan elkülönül a nagy kiterjedésű, jelentős középületekkel tarkított, gyűrűs-sugaras szerkezetű Pesttől, amely egységes historizáló és szecessziós építészeti megjelenésével világszerte kivételes értéknek bizonyul. Az Andrássy út és környezetének városépítészeti együttese magas szakmai és építészeti-művészeti színvonalon valósult meg a 19. század második felében elterjedt városfejlesztési törekvések kiemelkedő példájaként.  Mindezt egységbe szervezi a táj változatos morfológiai adottsága a Dunával, amely nem csupán elválasztja, de össze is köti a két eltérő adottságú területet, megteremtve azt az egyedülálló látképet, amely kiemeli Budapestet a világ valamennyi fővárosa közül. Mint a történeti városi táj része, a Duna – hidak sorával összekötött – két partjának festői látványa egyedülálló példája az ember és a változatos morfológiai adottságokkal bíró természeti környezet közötti harmonikus kölcsönhatásnak, amelyben a különleges értékekkel bíró tényezők nem csupán összeadódnak, hanem meg is sokszorozódnak. Tekintettel arra, hogy ez a világörökség részeként számontartott terület egy növekvő, állandóan változó főváros szívében helyezkedik el, így az értékek megőrzése szempontjából kiemelkedő fontosságú a védelem és a fejlesztés összhangjának megteremtése.
     Kiadó: ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság Egyesület

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.