OS Országos Sajtószolgálat
2018. október 23. kedd
Ismertető


2017. december 7., csütörtök 14:31

A Miniszterelnökség közleménye (2. rész)
    Budapest, 2017. december 7., csütörtök (OS) - Nemzetiségi Önkormányzatok XXIII. Interetnikus Találkozója Sátoraljaújhelyen

    Kitért azon jogszabályi garanciákra is, amelyek a nemzetiségi nyelvhasználat közigazgatási eljárások során a saját nyelvhasználatra adnak lehetőségek. Azon településeken, ahol valamely nemzetiségnek a népszámlálás során regisztrált aránya meghaladja a tíz százalékot, a helyi önkormányzat köteles a települési nemzetiségi önkormányzat kérésére biztosítani, hogy a közigazgatási eljárás során alkalmazott nyomtatványok nemzetiség nyelvén is rendelkezésre álljanak. A különböző funkciókat betöltő hivataloknál az adott nemzetiség anyanyelvét ismerő személy alkalmazására, továbbá települési szinten is lehetőség nyílik a nemzetiségi nyelven történő tájékoztatásra, valamely helyi szinten működő médiaszolgáltató útján.

A 2010-2018 közötti időszakot tekintve a nemzetiségi előirányzatok forrásai összesen 189%-kal növekedtek. Amíg 2010-ben erre a célra a központi költségvetés 3587,6 millió forintot biztosított, addig ez az összeg 2018-ban már 10377,7 millió forintot tesz ki.

A támogatások jelentős mértékű növekedése is jól mutatja, hogy a Magyar Kormány számít a nemzetiségi önkormányzatok munkájára, amelyek a nemzetiségi közösséget megillető jogosultságok érvényesítésére, a nemzetiségek érdekeinek védelmére és képviseletére, a feladat- és hatáskörébe tartozó nemzetiségi közügyek intézésére jönnek létre.

     Kiadó: Miniszterelnökség

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.