2018. június 20. szerda

2017. december 13., szerda 21:52

A Honvédelmi Minisztérium közleménye (1. rész)
    Budapest, 2017. december 13., szerda (OS) - Katonai tiszteletadás mellett adták át a kormányzati forrásból felújított I. világháborús hadisírokat a városi Új Felső Temetőben 2017. december 13-án, Hajdúnánáson. Dr. Földváry Gábor, a Honvédelmi Minisztérium jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkára, Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere, valamint dr. Dr. Tiba István Csaba országgyűlési képviselő emlékeztek meg a "Nagy Háborúban" életüket vesztett honvédekről.

Hajdúnánás lakosai közül sok százan áldozták az életüket a hazáért az első világégésben, többségük ma tömegsírban nyugszik, főként az egykori olasz és keleti frontok mentén. 63 katona azonban szülőföldjén lelhetett örök nyugalomra, a felújított sírhelyeikkel, valamint az emlékezés koszorúival az ő emlékük előtt tisztelegtek.

A helyettes államtitkár elmondta: "Amikor meghajtjuk a fejünket a hősi halottak előtt, akkor meghajtjuk azok előtt is, akik hiába várták őket haza, az édesanyák, a feleségek és gyermekek előtt is. Nekünk, késői utódoknak az a feladatunk, hogy méltóvá váljunk az áldozatukra, megtartsuk az emléküket, építsük a hazát, amelyet ők védtek és felelősséget vállaljunk azokért, akikért életüket áldozták."

Kiadó: Honvédelmi Minisztérium