OS Országos Sajtószolgálat
2019. március 21. csütörtök
Ismertető


2017. december 14., csütörtök 14:57

A Földművelésügyi Minisztérium közleménye
    Budapest, 2017. december 14., csütörtök (OS) - Az agrártárca a megegyezés pártján áll

    A Földművelésügyi Minisztérium határozottan visszautasítja a Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület azon állítását, hogy – úgymond – a hamisítók pártját fogja. Az egyesületnek és vezetőjének, Hantz Péternek, először azzal a tucatnyi szervezettel (pl.: Romániai Magyar Demokrata Szövetség) kell rendeznie együttműködését, amelyekkel összeférhetetlensége és légből kapott, megvalósíthatatlan ötletei miatt az elmúlt években megromlott a kapcsolata. E hozzáállás miatt nem jegyezték még be az Európai Unióban a kürtőskalácsot, mint hagyományos különleges terméket.
A szaktárca elítéli a Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület azon lépését is, miszerint egy idegen országhoz (Ausztriához) fordult, ahelyett hogy az érintett szervezetekkel egyeztetve oldotta volna meg ezt a kifejezetten Magyarországra tartozó kérdést. A Földművelésügyi Minisztérium álláspontja az ügyben továbbra is az, hogy első lépésként a magyar kürtőskalács készítőknek egymás között kell megegyezésre jutniuk.
A kürtőskalács hagyományos különleges termékként történő bejegyzésére 2016 végén érkezett kérelem a Földművelésügyi Minisztériumhoz. A kérelmet benyújtó Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület, illetve az azt képviselő Hantz Péter, elképzeléseit egyetlen előállító sem osztotta.
A Földművelésügyi Minisztérium továbbra is szívén viseli a kürtőskalács Európai Uniós bejegyzését, teszi mindezt azért, hogy hazánk értékeit az érintett termelők közösségével együttműködve megvédje.


     Kiadó: Földművelésügyi Minisztérium

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.