2018. június 24. vasárnap

2017. december 14., csütörtök 14:57

A Földművelésügyi Minisztérium közleménye
    Budapest, 2017. december 14., csütörtök (OS) - Az agrártárca a megegyezés pártján áll

A Földművelésügyi Minisztérium határozottan visszautasítja a Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület azon állítását, hogy – úgymond – a hamisítók pártját fogja. Az egyesületnek és vezetőjének, Hantz Péternek, először azzal a tucatnyi szervezettel (pl.: Romániai Magyar Demokrata Szövetség) kell rendeznie együttműködését, amelyekkel összeférhetetlensége és légből kapott, megvalósíthatatlan ötletei miatt az elmúlt években megromlott a kapcsolata. E hozzáállás miatt nem jegyezték még be az Európai Unióban a kürtőskalácsot, mint hagyományos különleges terméket.
A szaktárca elítéli a Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület azon lépését is, miszerint egy idegen országhoz (Ausztriához) fordult, ahelyett hogy az érintett szervezetekkel egyeztetve oldotta volna meg ezt a kifejezetten Magyarországra tartozó kérdést. A Földművelésügyi Minisztérium álláspontja az ügyben továbbra is az, hogy első lépésként a magyar kürtőskalács készítőknek egymás között kell megegyezésre jutniuk.
A kürtőskalács hagyományos különleges termékként történő bejegyzésére 2016 végén érkezett kérelem a Földművelésügyi Minisztériumhoz. A kérelmet benyújtó Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület, illetve az azt képviselő Hantz Péter, elképzeléseit egyetlen előállító sem osztotta.
A Földművelésügyi Minisztérium továbbra is szívén viseli a kürtőskalács Európai Uniós bejegyzését, teszi mindezt azért, hogy hazánk értékeit az érintett termelők közösségével együttműködve megvédje.

Kiadó: Földművelésügyi Minisztérium