2018. december 10. hétfő

2017. december 14., csütörtök 15:15

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság NAIH közleménye (1. rész)
    Budapest, 2017. december 14., csütörtök (OS) - A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság közleménye a meztelen képek feltöltésére biztató adatkezeléssel kapcsolatban

A NAIH a sajtóban megjelent hírek alapján értésült arról, hogy ismeretlen személyek komáromi iskolák környékén osztott szórólapokon nyeremény ígéretével arra biztatják a lányokat és fiúkat, hogy meztelen fotókat töltsenek fel magukról egy adott honlapra.

A honlap egyébként kifejezetten azzal hirdeti magát, hogy fesztivál belépőt lehet nyerni abban az esetben, ha valaki meztelen fényképet (ahogy a honlap fogalmaz: "minél merészebb szelfit") tölt fel magáról a honlapra. A honlap üzemeltetője az Általános Szerződési Feltételekben tisztázza, hogy kizárólag 18 éven felüli személyek részéről fogad el fényképeket.

A Hatóság megjegyzi, hogy adatvédelmi szempontból nincs jelentősége a 18. életévnek, ugyanis a magyar adatvédelmi törvény alapján 16 év felett az érintett szülő vagy törvényes képviselő beleegyezése nélkül, önállóan érvényes hozzájárulást adhat az adatkezeléshez [az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (Infotv.) 6. § (3) bekezdés].

Kiadó: Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság NAIH