OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető


2017. december 14., csütörtök 17:55

A Demokratikus Koalíció közleménye
    Budapest, 2017. december 14., csütörtök (OS) - DK: A pokolba vezető út…

    Egyre több gyógyszer válik hiánycikké. Idén 190 készítményből, köztük életmentőekből volt hiány. Előfordult, hogy rákkezelést kellett megszakítani, mert az alkalmazott gyógyszer elfogyott.

A jelenség szorosan összefügg a gyógyszerpiachatósági túlszabályozásával. Ha a politika túlságosan leszorítja az árakat, akkor a készítményt másutt adják el,hiányt idézve elő itthon. Az EU-n belül, tekintettel az egységes piacra, ennek nincs semmi akadálya, de virágzik az illegális export is.  Helyettesítők persze mindig beszerezhetők, de olykor csak tízszeres áron. A gyógyszerkasszát és a lakosság pénztárcáját kímélni kívánó politika ilyen módon maga hajthatja föl az árakat.

A Demokratikus Koalíció szerint a valamivel drágább gyógyszer még mindig sokkal jobb, mint a semmilyen gyógyszer.A jövőre hivatalba lépő kormány a gyógyszerpiac szabályozása során messzemenően figyelembe veszi a piac törvényeit.A készítmények nagykereskedelmi árát csak olyan mértékig szorítja le, hogy az ne idézzen elő hiányt. A lakossági gyógyszerkiadások emiatti emelkedésének a támogatások növelésével veszi elejét. Kezdeményezni fogja a gyógyszerárak uniós szintű szabályozását is, hogy a tagállami szabályozás az áruk Európai Unión belüli szabad áramlása révén ne idézhessen elő hiányt vagy indokolatlan áremelkedést.

Dr. László Imre
egészségügyi kabinetvezető, DK

     Kiadó: Demokratikus Koalíció

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.