2018. június 20. szerda

2017. december 15., péntek 14:18

Az Állami Számvevőszék közleménye (2. rész)
    Budapest, 2017. december 15., péntek (OS) -

Emlékeztetünk, hogy a párttörvény 2014. január 1-től hatályos módosítása jogszabályi szinten teremtette meg az ellenőrizhetőség és elszámoltathatóság lehetőségét, ezáltal hozzájárul a pártokra vonatkozó korrupciós kockázatok kezeléséhez. Ugyanis amennyiben egy párt tiltott támogatást fogad el, akkor nem biztosított az átlátható gazdálkodása, valamint sérül a demokratikus politikai verseny, ugyanis olyan, elsősorban anyagi előnyökhöz jut, amelyek más pártoknak nem állnak rendelkezése. Mindemellett a tiltott támogatás felvethet korrupciós veszélyeket is, ami azt jelenti, hogy sérülhet az Alaptörvényben meghatározott, a pártokon keresztül megvalósuló népakarat kinyilvánításának elve, felmerülhet a gyanú, hogy a tiltott támogatásért cserébe az érintett párt nem a választói, hanem a tiltott támogatást biztosítók érdekeit képviseli.
Az ÁSZ hangsúlyozza, hogy a Jobbik Magyarországért Mozgalom ellenőrzése során a vonatkozó törvényi előírások maradéktalan betartásával és a minden pártra vonatkozó eljárási szabályok szerint jár el. Az ÁSZ 2017. december 21-i határidővel továbbra is várja a párt elnökének hivatalos észrevételeit, biztosítja a párt reagálását a törvényi keretek között.
     Kiadó: Állami Számvevőszék