2024. április 25. csütörtök

2017. december 16., szombat 11:12

Az Együtt - a Korszakváltók Pártja közleménye
    Budapest, 2017. december 16., szombat (OS) - Juhász Péter: Az Együtt támogatja a Momentum Mozgalomnak a választások tisztaságának megőrzéséért tett lépéseit

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke levélben kereste meg Juhász Pétert, az Együtt elnökét. Fekete-Győr András levelében leírja, hogy az Állami Számvevőszék elmúlt heti politikai ellehetetlenítő akciójának következtében a Momentum az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezethez fordul, kérve a magyarországi 2018-as országgyűlési választások tisztaságának teljes körű ellenőrzését. A Momentum elnöke szerint a jövő évi választásokra a legszélesebb körű választási ellenőrzésre van szükség, melyhez az Együtt segítségét is kérik.
     Amíg nincs ok bízni a választási cselekmények erőszakmentességében, amíg nincs ok bízni magában a választási rendszerben arányossági és tisztességességi szempontból, amíg nincs ok bízni a választási szervek és a bűnüldözők politikai függetlenségében, amellyel küzdeni tudnak a választási csalások ellen, addig nincs ok bízni a Fideszben sem. Márpedig ma nincs okunk. Még annyira sem, hogy hajlandóak akárcsak közelítőleg is szabad és tisztességes választásokat rendezni 2018 tavaszán.
     Az Együtt egyetért a Momentum kezdeményezésével. Egy jogállamban alapvető érdek fűződik a választások tisztaságának megőrzéséhez, a parlament és a parlamenti többség által megszavazott kormány legitimitásának megkérdőjelezhetetlenségéhez. Éppen ezért az Együtt támogatja a Momentum kezdeményezését.

Juhász Péter
az Együtt elnöke