OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 24. szerda
Ismertető


2017. december 22., péntek 10:26

Az Országos Bírósági Hivatal közleménye
    Budapest, 2017. december 22., péntek (OS) - Bírósági ügye van? Ezekre érdemes figyelni az új évben

    A jogászoknak, de a bírósághoz forduló laikus ügyfeleknek is nagy változásokat hoz az új év.

Január 1-jén életbe lép az új polgári perrendtartás és az önálló közigazgatási perrendtartás. A bíróságokra évente érkező másfél millió ügy legnagyobb részét a polgári és közigazgatási peres és peren kívüli jogviták teszik ki. Az ezekben érdekelt, több mint egymillió ügyfél alapvető jogait, jogérvényesítését változtatják meg az új eljárási kódexek. A legfontosabb tudnivalókat, a változások lényegét, a gyakori kérdéseket és válaszokat a birosag.hu honlap "Amit az új eljárási kódexekről tudni kell" menüpontjában foglaltuk össze, amely közvetlenül a következő hivatkozáson érhető el: birosag.hu/uj-eljarasi-kodexekrol-tudni-kell.

A másik fontos változás, hogy januártól még több ügyet intézhetnek online a bíróságok ügyfelei. Az elektronikus ügyintézés 2018 első napjától valamennyi polgári, gazdasági, közigazgatási és munkaügyi nemperes eljárásban, valamint a büntető- és szabálysértési eljárásokban is biztosított. A részletes tudnivalókról ugyancsak a birosag.hu internetes oldalon, az "E-PER 2018" menüpontra kattintva tájékozódhatnak, amelyet közvetlenül a következő hivatkozáson találhatnak: birosag.hu/e-per-2018/e-kapcsolattartas-altalanos-tajekoztato.


     Kiadó: Országos Bírósági Hivatal

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.