2024. április 20. szombat

2017. december 22., péntek 21:22

A Magyar Haltani Társaság közleménye
    Budapest, 2017. december 22., péntek (OS) - Balin vagy domolykó lesz az új év hala? Várhatóan kettejük között dől el a verseny, hacsak a természetvédők föl nem hozzák szavazataikkal a harmadikként jelölt kövicsíkot. Elvileg még ez is lehet, hiszen akik eddig nem szavaztak, december 31-én déli 12 óráig leadhatják voksukat a Magyar Haltani Társaság honlapján. (http://haltanitarsasag.hu/azevhala_hu.php

A balin a nyílt vizek jellemző nagyragadozója, a nagyobb folyóinkat és tavainkat látogató horgászok egyik kedvence, így vezető helye a versenyben várható volt. A domolykó a kis folyóvizek viszonylag nagyra növő, ezért horgászat szempontjából igen fontos hala, népszerűsége ugyancsak érthető. A tíz centinél nagyobb méretet ritkán elérő kövicsík a kisvízfolyások, patakok lakója. Horgászati jelentősége nincs, de őshonos halunk, melynek természetvédelmi értéke példányonként 10 ezer forint. Kinek melyik tetszik, azt választhatja!
     Kiadó: Magyar Haltani Társaság