2018. október 22. hétfő

A Magyar Madagaszkári Emléktársaság - Benyovszky Móric emlékére közleménye
    Budapest, 2017. december 27., szerda (OS) - Gróf Benyovszky Móricné halálára

Gróf Benyovszky Móricné
Csendesen, szerényen, igen nagy alázattal viselte a magyar történelem egyik legjelentősebb utazójának, hajósának, katonájának a nevét. Élete utolsó napjáig kutatta és hirdette Benyovszky Móric magyarságát. Tizenöt évvel férje halála után most már ő is követi élete párját, aki nagymamai ágon közvetlen leszármazottja volt a világhírű grófnak. A nagymamát Ocskay Erzsébetnek hívták, a férjét Benyovszky Lajosnak. A család nagy része a rigyáci templomban alussza örök álmát, ahová most Benyovszky Móricné is megtér. A kis zalai zsákfalu a XIX. században került a Benyovszky család birtokába. A településen két nevezetes épület is őrzi a Benyovszkyak emlékét. A templomban a Benyovszky-kripta, valamint az egykori Benyovszky-rezidencia, a kastély a Kossuth utcában. 2009-ben Benyovszky Móric portrészobrot avattak a hagyományokat tisztelő faluban. Kocsis András műalkotását a Benyovszky Móric emlékét ápoló Magyar Madagaszkári Társaság ajándékozta a rigyáciaknak.

Kiadó: Magyar Madagaszkári Emléktársaság - Benyovszky Móric emlékére

Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.