2018. szeptember 26. szerda

2017. december 29., péntek 10:13

Az Állami Számvevőszék közleménye (4. rész)
    Budapest, 2017. december 29., péntek (OS) -

Az ÁSZ továbbra is hangsúlyt helyez azon szervezetek, területek ellenőrzésére, amelyek az államadósság-mutató alakulása, az államháztartás hiánya és az ország versenyképessége szempontjából meghatározó jelentőségűek. Az ÁSZ ellenőrzi az önkormányzatok pénzügyi- és vagyongazdálkodását, valamint integritás és belső kontrollrendszerét. Az ÁSZ a helyi önkormányzatok ellenőrzése keretében a Magyar Államkincstár központi információs rendszerében rendelkezésre álló adatok monitorozását is alkalmazza, mellyel olyan önkormányzatokat is be tud vonni az értékelésbe, ahol eddig még nem végzett ellenőrzéseket. Az állami és az önkormányzati tulajdonban (résztulajdonban) álló gazdasági társaságok gazdálkodásának ellenőrzése pedig olyan területre irányul, amelynek működése jelentős hatással van az ország gazdasági teljesítményére, továbbá befolyásolhatja a kormányzati szektor hiányát, az államadósság alakulását is.
2018. első félévében az ÁSZ folytatja utóellenőrzéseit, melyek a korábbi ellenőrzések javaslatainak hasznosítására készített intézkedési tervek végrehajtását értékelik. A rendszeres utóellenőrzések biztosítják a jogalkotói szándék érvényre juttatását, hozzájárulnak a jogállamiság megerősítéséhez.

Kiadó: Állami Számvevőszék