2018. október 17. szerda

2018. január 3., szerda 17:00

A Magyar Liberális Párt közleménye (1. rész)
    Budapest, 2018. január 3., szerda (OS) - Business as usual - Fekete bárányok találkozója Budapesten

Mateusz Morawiecki csak néhány hete Lengyelország miniszterelnöke, és első külföldi útja Magyarországra vezetett. Ezzel le is rombolta azokat a reménykedő várakozásokat, hogy az ő személye irányváltást is jelent egyúttal az ország külpolitikájában. A budapesti találkozón nem kötöttek semmiféle érdemi megállapodást, nem határoztak konkrét tervekről. Ez a látogatás annyi volt csupán, amennyinek látszott: szimbolikus esemény. Azt üzente, hogy a kormányfőváltás ellenére a két ország szemernyit sem kíván változtatni  elutasító magatartásán a migrációs válság közös európai megoldásával szemben. A nagyvonalú pénzügyi támogatásokra továbbra is igényt tartanak, és Európa jövőjét a nemzetállamok laza együttműködésében látják. Orbán Viktor a demokráciai győzelmét ünnepelte annak tekintetében, hogy Ausztriában egy szélsőséges párt is kormányra került. A miniszterelnök kifejezte reményét, hogy idővel ez egyre több országban történik meg. A kényes kérdéseket kerülték, így nem került szóba a magyar kormányfő szoros kapcsolata Putyin elnökkel, vagy épp a magyar kormány bojkottja Ukrajna integrációs törekvéseivel szemben.

Kiadó: Magyar Liberális Párt