OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 23. kedd
Ismertető


2018. január 8., hétfő 14:22

A Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum (PÉF) közleménye
    Budapest, 2018. január 8., hétfő (OS) - Ahol a biztonság csak illúzió

    Sajnos évek óta küzdenünk kell a Szent Imre Kórház pszichiátriájával. A közelmúltban – amikor 4 embert vádat alá helyezett az ügyészség és a főorvos is elkerült onnan - kezdtünk megnyugodni.
Eddig. Ugyanis alig néhány nappal a berettyóújfalui kórházban végrehajtott sikeres beteg-öngyilkosság kapcsán megint tolulnak a kérdések: hol lehet egy suicid szándékú ember nagyobb biztonságban, mint egy kórházban, annak is a pszichiátriáján? Nem tudjuk a választ, mert január 5-én a Szent Imre Kórház pszichiátriájának ablakán ugrott ki egy beteg és életveszélyes állapotban van. A kórházi nyilatkozat szerint a fiatal férfi "valahogy szétfeszítette a rácsot".
A rács szétfeszítése technikai kérdés. Van ahol lehet, van ahol nem. De játsszunk el a gondolattal: mi volna, ha a személyzet odafigyelne? Mi volna, ha a személyzet már annyira elégtelen száma miatt (ha így van) bezárnák az osztályt? Mi volna, ha mindenki ellátná hivatását? Mi volna, ha a betegek legalább ott biztonságban lennének, ahol kizárólag az ő gyógykezelésükkel foglalkoznak? De van itt más is. Mi volna ha a kórházak betartanák az Emberi Erőforrások Minisztériuma szakmai irányelvét a felnőttkori öngyilkos magatartás felismeréséről, ellátásáról és megelőzéséről? Hatályos: 2017.10. 04- 2021. 10. 01. 2017. EüK. 15. szám EMMI szakmai irányelv.
Típusa: Klinikai egészségügyi szakmai irányelv.
Azonosító: 002038.

Mindkét ügyben szervezetünk büntető feljelentést tesz.

     Kiadó: Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum (PÉF)

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.