OS Országos Sajtószolgálat
2019. január 24. csütörtök
Ismertető


2018. január 14., vasárnap 12:03

A Párbeszéd közleménye
    Budapest, 2018. január 14., vasárnap (OS) - Ombudsmanhoz fordulunk a kormány fóti kilakoltatási tervei miatt

    A Párbeszéd az ombudsmanhoz fordul, miután egy friss kormányrendeletből kiderült: Balog Zoltánék, megszegve az uniós követelményeket, a fóti gyerekváros lakóit túlzsúfolt, gyerekbántalmazó intézményekbe költöztetik. A párt követeli, hogy a kormány állítsa le a gyermekváros felszámolását.

A rendelet szerint Zalaegerszegre, Hévízgyörkre és Kalocsára kerülnek a fóti gyermekvárosban élők, sokkal rosszabb körülmények közé. Ezek az otthonok nem csak túlzsúfoltak és lerobbant állapotban vannak, de az elmúlt években gyakoriak voltak a bántalmazásos esetek is, melyekről az ombudsman részletesen beszámolt. A felszámolás miatt fogyatékossággal élő gyerekek eshetnek el a szükséges napi kezelésektől, és nyugdíjas korú volt nevelők is az utcára kerülhetnek, akik évtizedek óta élnek az ottani szolgálati lakásokban.

Az uniós előírás szerint a gyerekeket elavult nagy intézményekből kis létszámú családias környezetbe kell költöztetni. A kormány cinikus módon úgy tesz, mintha a gyerekváros felszámolása az uniós kitagolás része lenne, miközben pont Fóton hoztak már létre parkosított és integrált környezetben kis létszámú családi házakat a gyerekek számára.

Hírek szerint a gyermekvárosban lévő kastélyt Mészáros Lőrinc kezére akarják átjátszani. A Párbeszéd ezért az ombudsmanhoz fordul, hiszen a kormány megsérti az ENSZ gyermekjogi egyezményét és az uniós követelményeket is.

Szabó Tímea
társelnök, országgyűlési képviselő
     Kiadó: Párbeszéd

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.