2024. április 18. csütörtök

2018. január 17., szerda 17:35

Szanyi Tibor EP-képviselő közleménye (1. rész)
    Budapest, 2018. január 17., szerda (OS) - Szanyi Tibor: Magyarország nem maradhat az EU leggyengébb láncszeme az orosz propaganda elleni közös fellépésben

Az Európai Parlament idei első plenáris ülésén általános vitát folytatott az EU és tagállamai ellen irányuló orosz propaganda hatásairól, az azzal szembeni közös fellépésről. A kérdésről az európai törvényhozók már 2016 novemberében közös állásfoglalást tettek közzé, amelyben sürgették, hogy az európai intézmények és a tagállamok egyeztetett módon tegyenek ellenintézkedéseket Moszkva destabilizációs törekvéseivel szemben. A téma újbóli napirendre tűzése azt a felismerést tükrözi, hogy az azóta eltelt időszakban a helyzet csak súlyosbodott, az EU belső kohézióját és atlanti szövetségi rendszerét a nyílt provokációk, burkolt fenyegetések, álhírek és megosztási kísérletek széles eszköztárával bomlasztani törekvő putyini expanziós politika mára az Európai Unió, mint demokratikus közösség biztonságát fenyegető egyik legveszélyesebb külső kihívássá fajult. A parlamenti vitában az európai képviselők kedvezően fogadták a Bizottság ígéretét, hogy az orosz propaganda ellensúlyozásában az Unió a tagállamokat az eddigit jelentősen meghaladó közösségi forrásokkal, szakértői munkával és a közösségi média, illetve a tömegkommunikáció legkorszerűbb eszközeivel is számoló, konkrét akciótervekkel segíti.
     Kiadó: Szanyi Tibor EP-képviselő