OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 20. szombat
Ismertető


2018. január 18., csütörtök 10:56

Szanyi Tibor EP-képviselő közleménye (1. rész)
    Budapest, 2018. január 18., csütörtök (OS) - Szanyi Tibor: itt az idő a műanyag-használat tényleges ésszerűsítésére

    2015 decemberében fogadta el az Európai Bizottság a körforgásos gazdasággal kapcsolatos akciótervet. Ebben kulcsfontosságú szerepet kapott a műanyagokkal kapcsolatos, mára már tarthatatlanná vált helyzet kezelése. Erre tett most javaslatot az Európai Bizottság, amit az Európai Parlament képviselői is megvitattak az eheti strasbourgi plenáris ülésen.

"Az Európai Bizottság, műanyaggal kapcsolatos tervezete segítségével ésszerűsíteni tudjuk a műanyag hulladékok miatt kialakult helyzetet. Ez azért fontos, mivel a tervezet szerint a világ műanyag termelése 20-szorosára növekedett az 1960-as évek óta és ennek nagy részét nem hasznosítjuk újra. Ez 322 millió tonna műanyagtermelést jelentett 2015-ben, ami megegyezik a világ összes lakosa 70 %-ának testtömeg összegével. És további növekedés várható, amennyiben nem változtatunk. Ezen műanyagok 90%-a fosszilis üzemanyagból kerül előállításra, és sajnos a műanyaghulladék újrahasznosítási aránya igen alacsony az EU területén (30%), míg az ebből fakadó energiatermelés 39%-ot, a hulladéklerakás pedig 31%-ot tesz ki napjainkban is. További gondot jelent, hogy ez a hulladék mennyiség még több is lenne az EU területén, hacsak nem növeltük volna mintegy ötszörösére a műanyag hulladék exportját harmadik országokba 1999 és 2011 között.

     Kiadó: Szanyi Tibor EP-képviselő

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.