OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető


2018. január 19., péntek 12:55

Az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának közleménye (1. rész)
    Budapest, 2018. január 19., péntek (OS) - A Nemzetiségi Ombudsmanhelyettes közleménye a magyarországi németek elhurcolásának emléknapján

    A magyarországi nemzetiségek jogainak védelméért felelős ombudsmanhelyettesként kiemelt figyelmet fordítok arra, hogy megemlékezzünk a hazai nemzetiségi közösségek identitásának részét képező történelmi eseményekről. 1946. január 19. nem csak a német közösség számára tragikus dátum, ez a nap a magyar társadalom számára is szomorú memento, amely soha nem feledhető: hasonló tragédia megelőzéséért tenni mindannyiunk emberi kötelessége.

A magyarországi németek elhurcolásának napja az Országgyűlés döntése alapján 2012 óta hivatalos magyar állami emléknap.
A kollektív bűnösség hamis és bűnös eszméjére hivatkozva 1946 és 1948 között csaknem kétszázezer német nemzetiségű magyar állampolgár vált jogfosztottá és kényszerült hazája elhagyására. A döntés hatására emberi kapcsolatok szakadtak szét, közösségek szűntek meg, települések néptelenedtek el, és családok ezrei váltak üldözötté, vagyontalanná a nemzetiségi származásuk okán.

A jelenlegi hazai németség a hetvenkét évvel ezelőtti hatalmas emberveszteség ellenére, erős identitásának és összetartásának köszönhetően széles körben képes az Alaptörvényben és a nemzetiségi törvényben is rögzített oktatási és anyanyelvhasználati jogait gyakorolni és fejleszteni, az anyanemzettel gyümölcsöző kapcsolatokat ápolni.
    
     Kiadó: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.