2024. április 19. péntek

2018. január 19., péntek 12:55

Az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának közleménye (1. rész)
    Budapest, 2018. január 19., péntek (OS) - A Nemzetiségi Ombudsmanhelyettes közleménye a magyarországi németek elhurcolásának emléknapján

A magyarországi nemzetiségek jogainak védelméért felelős ombudsmanhelyettesként kiemelt figyelmet fordítok arra, hogy megemlékezzünk a hazai nemzetiségi közösségek identitásának részét képező történelmi eseményekről. 1946. január 19. nem csak a német közösség számára tragikus dátum, ez a nap a magyar társadalom számára is szomorú memento, amely soha nem feledhető: hasonló tragédia megelőzéséért tenni mindannyiunk emberi kötelessége.

A magyarországi németek elhurcolásának napja az Országgyűlés döntése alapján 2012 óta hivatalos magyar állami emléknap.
A kollektív bűnösség hamis és bűnös eszméjére hivatkozva 1946 és 1948 között csaknem kétszázezer német nemzetiségű magyar állampolgár vált jogfosztottá és kényszerült hazája elhagyására. A döntés hatására emberi kapcsolatok szakadtak szét, közösségek szűntek meg, települések néptelenedtek el, és családok ezrei váltak üldözötté, vagyontalanná a nemzetiségi származásuk okán.

A jelenlegi hazai németség a hetvenkét évvel ezelőtti hatalmas emberveszteség ellenére, erős identitásának és összetartásának köszönhetően széles körben képes az Alaptörvényben és a nemzetiségi törvényben is rögzített oktatási és anyanyelvhasználati jogait gyakorolni és fejleszteni, az anyanemzettel gyümölcsöző kapcsolatokat ápolni.

Kiadó: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala