2024. április 25. csütörtök

2018. január 20., szombat 14:07

Az Együtt - a Korszakváltók Pártja közleménye (2. rész)
    Budapest, 2018. január 20., szombat (OS) -

Az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása alapján a befelé irányuló illegális határátlépések száma Magyarország schengeni külső határain 2015-ben 391 363, 2016-ban 18 207, majd 2017-ben 1415 volt, ez utóbbi alacsonyabb a 2010 előtti értékeknél is. A kormánypárti sajtó nagy hírverést csap minden eset körül, de a rendőrség honlapja szerint az elmúlt 30 napban összesen 25 "migránst" fogtak el, a 30-ból 23 napon egyet sem. Ha marad ez a trend, akkor az illegális határátlépések száma 2018-ban 300 lesz, ami a tizede a 2010-es értéknek. A rendőrség további statisztikái is ugyanezt mutatják. Míg 2016 első 11 hónapjában 34 547 illegális migrációhoz kapcsolódó jogellenes cselekményre került sor, addig 2017 első 11 hónapjában már csak 17 471-re, miközben alapvetően megváltozott az elkövetők állampolgárság szerinti megoszlása. 2016-ban az elkövetők közel felét afgán, iraki és szír állampolgárok tették ki, addig 2017-ben az ő számuk már elhanyagolható, és a terheltek meghatározó része szerb, ukrán vagy moldáv polgár. 2016 első 11 hónapjában határzár tiltott átlépésére 3050 alkalommal, határzár megrongálására 130 alkalommal került sor. 2017 első 11 hónapjában két bűncselekményből egyetlen egyet sem jegyeztek fel.

Kiadó: Együtt - a Korszakváltók Pártja