OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető


2018. január 29., hétfő 16:11

A Demokratikus Koalíció közleménye
    Budapest, 2018. január 29., hétfő (OS) - DK-Szolidaritás: Szégyen, amit a kormány a közfoglalkoztatottakkal művel

    A közfoglalkoztatottak bére hosszú évek óta havi 54300 forint, a kétharmadát sem éri el a minimálbér nettó 91770 forintos összegének. Ráadásul ezt a kormány ígérete szerint még évekig nem akarják emelni, úgymond "nevelő célzattal", hogy minél többen próbáljanak inkább a munkaerő-piacon munkát találni.

A Demokratikus Koalíció és a Szolidaritás szerint a közmunkások helyett inkább a kormány szorulna nevelésre: meg kéne értetni vele, hogy a piacon ő is csak olyan szereplő, mint mindenki más, ha tehát senki nem foglalkoztathat dolgozókat a minimálbérnél kevesebbért, akkor ezt ő sem teheti meg 183 ezer emberrel. Ráadásul a Közgazdaságtudományi Intézet négy évvel ezelőtti kutatásából már világosan kiderült: jelenlegi formájában a közmunka csapdába zár, nemhogy elősegítené, kifejezetten akadályozza a munkaerő-piacra történő visszatérést.

A DK és a Szolidaritás a kormányváltás után a közfoglalkoztatottak bérét a minimálbér szintjére emeli, a közmunka-programot pedig úgy alakítja át, hogy az valóban segítse a munkájukat elveszítőket újra a munkaerő-piacon találni megélhetést.

Niedermüller Péter
alelnök, DK

     Kiadó: Demokratikus Koalíció

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.