OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 25. csütörtök
Ismertető


2018. január 29., hétfő 17:49

A Miniszterelnökség közleménye (1. rész)
    Budapest, 2018. január 29., hétfő (OS) - Februárban megkezdődhetnek a Brexitet követő átmeneti időszakra vonatkozó tárgyalások

    Az Általános Ügyek Tanácsa 2018. január 29-i ülésén a tagországok egyhangúlag elfogadták azt a tárgyalási mandátumot, amely alapján Michel Barnier, az EU27 főtárgyalója megkezdheti az egyeztetéseket az Egyesült Királysággal a brit kilépést követő átmeneti időszak feltételeiről. Magyarországot Takács Szabolcs európai uniós ügyekért felelős államtitkár képviselte.

A mandátum szerint a brit kilépéstől (2019. március 31.) 2020 végéig tartó átmeneti időszak során az Egyesült Királyság továbbra is alkalmazza majd az EU szabályait, ugyanakkor az uniós intézmények munkájában, valamint a döntéshozatalban már nem vesz részt. A tervezett átmeneti időszakról a kilépési megállapodás rendelkezhet.

Takács Szabolcs felszólalásában üdvözölte az átmeneti időszakról szóló tárgyalások februári megkezdését és reményét fejezte ki, hogy azok minél korábban, már az Európai Tanács márciusban sorra kerülő ülése előtt teljes elvi megegyezéshez vezethetnek. Ez azért is fontos, hogy minél korábban mérsékeljük a brit kilépés miatt az állampolgárok és üzleti szereplők számára keletkezett bizonytalanságot.

     Kiadó: Miniszterelnökség

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.