2024. április 25. csütörtök

2018. február 5., hétfő 12:44

Morvai Krisztina, az Európai Parlament Független Képviselője közleménye (2. rész)
    Budapest, 2018. február 5., hétfő (OS) - Mindenki retteg? A gyávaság, mint a valódi rendszerváltás akadálya - Morvai Krisztina sajtóközleménye

Ennyi a történet. De persze gondolhatunk az egri nőkre vagy az 56-os forradalmárokra, akik a ruszki tankokkal szálltak szembe. A bátorság a méltóság elválaszthatatlan része. A gyávaság pedig méltóság nélküli élethez, szolgasághoz vezethet. A polgár, aki nem érez erőt és bátorságot, lehajtott fejjel járó alattvalóvá válhat - s a mindenkori hatalom úgy is fogja kezelni. A valódi rendszerváltáshoz le kell vetkőzni a gyávaságot, abba kell hagyni a rettegést. Össze kell fogni - párthovatartozásra tekintet nélkül -, és szembe kell szállni az önkénnyel, az elnyomással, a megfélemlítéssel, bármilyen párti kormány, munkahelyi vagy egyéb vezető gyakorolja azt. A szocializmus/kommunizmus közel 30 éve véget ért, nem lehetünk a rettegők országa. "Na de mégis hogyan és kivel fogjunk össze?" - kérdezték már a két előző hasonló témájú és mottójú írásom kapcsán is. "És egyáltalán, most akkor kire szavazzunk, ki fogja mindezt megcsinálni értünk?" Pont ez a lényeg, hogy a polgároknak egymással összefogva kell kikövetelni és kialakítani egy olyan rendszert, amelyben már majdnem mindegy, hogy melyik párt nyeri meg a választásokat, mert az ország mindenképpen működik, mégpedig színvonalasan. S fel kell fognunk: a diktatúrában az állam, a hatalom ellenőrzi, és korlátozza a polgárát, a demokráciában a polgár ellenőrzi, és korlátozza az államát.

Kiadó: Morvai Krisztina, az Európai Parlament Független Képviselője