2018. február 24. szombat

2018. február 5., hétfő 14:36

Az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának közleménye (1. rész)
    Budapest, 2018. február 5., hétfő (OS) - 20 éves a kisebbségi keretegyezmény -  Szalayné Sándor Erzsébet nemzetiségi ombudsmanhelyettes közleménye

Az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága 1994. november 10-én fogadta el a "Keretegyezmény a nemzeti kisebbségek védelméről" címet viselő dokumentum szövegét. A nemzetközi szerződés 1995. február 1. napján nyílt meg aláírásra, majd pontosan húsz évvel ezelőtt, 1998. február 1-jén lépett hatályba. Az angol és francia nyelven egyformán hiteles szerződés 27. cikke értelmében nem csak az Európa Tanács tagállamai, hanem – a Miniszteri Bizottság meghívása nyomán – a Keretegyezményhez csatolt magyarázó megjegyzések szerint a korabeli európai biztonsági és együttműködési folyamatban részes államok számára állt nyitva. Az azóta eltelt húsz év alatt az Európa Tanács jelenlegi 47 tagállama közül 43 aláírta, 39 a jogrendszerének törvényi részévé is tette. Ezzel a Keretegyezmény az Európa Tanács égisze alatt kidolgozott és aláírásra megnyitott 222 szerződés között – az emberi jogok és alapvető szabadságok védelméről szóló egyezmény mögött – a második helyen áll a ratifikáló államok számát tekintve. Magyarország az elsők között írta alá és iktatta törvénybe a Keretegyezményt.
Az 1998 és 2018 között folytatott, eddig összesen négy monitoring ciklus során a Keretegyezmény Tanácsadó Bizottsága 148 országjelentést vizsgált meg, 127 országlátogatást hajtott végre és 139 jelentést fogadott el.

Kiadó: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala