OS Országos Sajtószolgálat
2019. február 20. szerda
Ismertető


2018. február 6., kedd 14:32

Az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának közleménye (2. rész)
    Budapest, 2018. február 6., kedd (OS) -

    
A jelentés rámutat, hogy a Magyarországon is irányadó nemzetközi jogi standardokat a Hágai Gyermekelviteli Egyezmény rögzíti, emellett uniós tagállamként kötelező figyelemmel lenni a szülői felelősséget szabályzó Brüsszel II. rendeletben foglaltakra is. A jogellenes külföldre vitel esetében követendő eljárás magyar végrehajtási szabályait egy 1988-as miniszteri rendelet tartalmazza. A biztos kérdéseire küldött válaszában az igazságügyi miniszter is elismerte, hogy a rendelet elavult, hiányos, a vizsgálat pedig azt is alátámasztotta, hogy a szabályozás olyan ellentmondásokat vet fel, amelyeket a hatósági és bírósági szervek értelmezéssel nem képesek feloldani. Az ombudsman minderre utalva megállapította, hogy a kialakult helyzet szemben áll a jogbiztonság követelményével, továbbá felveti annak a veszélyét, hogy a gyakorlatban sérül a gyermek legjobb érdekének megfelelő eljárás elve.
    
A jelentés kitér rá, hogy a gyermek külföldi tartózkodási helyét kijelölő gyámhatósági eljáráshoz a hatályos szabályozás szerint kötelezően be kell szerezni egy környezettanulmányt, ami sok időbe telhet. Az ilyen időveszteség számos ügyben könnyen oda vezethet, hogy az egyik szülő nem várja be a döntést és jogellenesen külföldre viszi a gyermekét.
     Kiadó: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.