OS Országos Sajtószolgálat
2018. augusztus 17. péntek
Ismertető


2018. február 8., csütörtök 09:37

Az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának közleménye (1. rész)
    Budapest, 2018. február 8., csütörtök (OS) - A Nemzetiségi Ombudsmanhelyettes közleménye a szlovén kultúra ünnepnapján

    Február 8-a Szlovéniában a kultúra ünnepe, egyben hivatalos állami ünnepnap. E napon nemcsak az anyaországban, hanem világszerte mindenhol – így hazánkban is – az 1849-ben e napon elhunyt kiváló költőre, a szlovén irodalom első európai színvonalú alkotójának is tekintett France Prešerenre emlékeznek a szlovén anyanyelvüket, kultúrájukat és identitásukat ápoló közösségek.
France Prešeren 1800-ban született, középiskolába Ljubljanában járt, majd Bécsben jogot hallgatott. Ljubljanába visszatérve ügyvédi praxist folytatott, de ekkor már első versei is megjelentek. Tehetsége és költészete a romantika korának legnagyobb európai alkotóiéhoz mérhető. Verseit, köztük a Sonetni venec (Szonettkoszorú) című ciklusát számos nyelvre, így magyarra is lefordították, Lator László és Tandori Dezső műfordításaival kétnyelvű, magyar–szlovén kötetben olvashatjuk a legszebbeket. Zdravljica (Pohárköszöntő) című versének utolsó versszaka 1989 óta a szlovén nemzeti himnusz.
Josip Vidmar szlovén irodalomkritikus és politikus szavaival: "Neve ma a legfényesebb név abban a szlovén irodalomban, amelyet ő emelt először művészi tökélyre. (…)Prešeren megteremtette irodalmunkat, és még ennél is többet tett. Költészetének értékeit tudatosítva nőtt és fejlődött a szlovén nemzeti öntudat is…"

     Kiadó: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.