OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető


2018. február 8., csütörtök 19:20

Az ÉRTÜNK ÉRTETEK - a hiteles párt közleménye (2. rész)
    Budapest, 2018. február 8., csütörtök (OS) -

    A magyar gazdaság számára megfizethető szakemberek hiánya a gazdaságot visszafogó legnagyobb okká lépett elő. A szakemberhiány miatt már a magyar vállalkozások is elvándorolnak az országból. Erre nem megoldás az, hogy a kormány a munkáltatók számára a képzési rendszer részeként lehetővé teszi, hogy a felnőtt szakembert kiváltsák több gyakornok diákkal, akiket a napi profit megtermelése érdekében csak részfeladatokra tanítanak be sietve. Mindezért a munkáltatót még busásan meg is fizeti az állam! A következmény, hogy a magas bérigénye miatt elbocsátott "kész" szakember külföldre megy, a diákok pedig nem tanulják meg a teljes szakmát. Nekik valódi megélhetési lehetőségük, a magyar gazdaságnak pedig szakember utánpótlása nem lesz.
A munkáltatók rövidtávú érdekeit kiszolgáló szakképzés helyett hosszú távú stratégiában gondolkodó, értékelvű rendszerre van szükség! Szakmánként és esetenként szakmán belül is különböző munkaerőpiaci igényt kell kiszolgálnia a képzésnek. A követelményszint magasan tartása mellett az alapképességek és motivációk hiánya terén történő felzárkóztatásnak automatikusan a rendszer részét kell képeznie. Ezen elvek mentén folytatott elméleti képzés, az ahhoz kapcsolódó tematikus gyakorlati foglalkozások a korszerűen felszerelt tanműhelyekben, majd a külső gyakorlati foglalkoztatás folyamata biztosíthatja Magyarország gazdasága számára a képzett munkaerőt!

Bertha Szilvia elnök
Kiss Anikó oktatási szakpolitikus

     Kiadó: ÉRTÜNK ÉRTETEK - a hiteles párt

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.