OS Országos Sajtószolgálat
2019. február 20. szerda
Ismertető


2018. február 9., péntek 13:11

A Budapest Világörökségéért Alapítvány közleménye
    Budapest, 2018. február 9., péntek (OS) - Világörökségi tanácsadás Budapesten

    Az UNESCO Világörökség Bizottságnál 2007 óta van folyamatosan terítéken a budapesti világörökségi helyszín (a dunai panoráma és a budai várnegyed, valamint az Andrássy út) ügye. A megoldatlan problémák kapcsán a magyar állam meghívására e héten Budapesten jártak az UNESCO világörökségi tanácsadó szervezetének, az ICOMOS-nak a szakemberei. A látogatás utolsó napján, csütörtökön került sor a civil szervezetekkel való találkozásra.
A Budapest Világörökségéért Alapítvány elsősorban a Mátyás-templom mellett eredeti, 1903-as formájára visszaépíteni szándékozott egykori pénzügyminisztérium rekonstrukciós tervét kifogásolta, mert a kéttornyú épület magassága, tömegének túltagoltsága és homlokzatának agyondíszítettsége miatt rendkívül idegen a hitelesen középkori, barokk és klasszicista várnegyedben. Eltörpülnének és jelentéktelenné válnának mellette nemcsak az egy-kétemeletes történelmi város egyszerű házai, hanem maga a Mátyás-templom is. A háború után épp a városképi harmónia visszaállításáért, jelentős munkával készült el a mai, leegyszerűsített homlokzat. A sem építészetileg, sem városképileg nem értékes egykori épület "műemléki helyreállítását" célul tűző projekt olyan mértékű beavatkozás lenne a vári világörökségi együttes értékviszonyaiba, amely az UNESCO Kezelési irányelveinek 172. pontja előírása szerint a Világörökség Bizottsággal való egyeztetést kíván, hogy "együtt megkeressék a kivételes, egyetemes érték megőrzését biztosító megoldást".
    
     Kiadó: Budapest Világörökségéért Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.