2018. augusztus 18. szombat

2018. február 14., szerda 10:12

A Joint Venture Szövetség közleménye (2. rész)
    Budapest, 2018. február 14., szerda (OS) -

Az új jogszabály bevezetése után nem lesz elég megfelelni az adatvédelmi követelményeknek, azok alkalmazását bizonyítani is kell a vállalatoknak. Továbbá a szabályozás a hozzájárulás kérdését is újradefiniálta, s az új szabályozás mindenki számára érthetően megfogalmazott, megelőző tájékoztató elkészítését írja elő. Elmondása szerint sok mindenben egyszerűsödik, de sok mindenben bonyolultabbá is válik az élet május 25-e után, azonban mindez az adatalanyok szempontjából egy kedvezőbb rendszert jelent, amely nagyobb biztonságot és jogorvoslati garanciát kínál az adatok tárolása és felhasználása szempontjából. Az új rendelet a már meglévő, de elavult adatkezeléssel foglalkozó ágazati törvényeket is módosítja, így a foglalkozási és az egészségügyi adatkezelésben is változásokat hoz. A Munka Törvénykönyv változtatásait illetően, rögzíti az egyértelmű, gyakorlatban is alkalmazható normákat, és bővíti a technológiai újdonságokra létrehozott egyéb szabályozásokat, mint pl. az elektronikus beléptető rendszerek, kamerahasználati vagy vállalatcsoporton belüli adattovábbítást. Dr. Varga Katalin, a Sándor Szegedi Szent-Ivány Komáromi Eversheds Sutherland Ügyvédi Iroda Partnere rámutatott, az adatkezelésre vonatkozó tájékoztató frissítése (elektronikus kommunikációra vonatkozóan is), a megfelelő tájékoztató készítése már a munkaerő toborzás fázisában is, s ha van, a közös adatkezelők közötti megállapodás kidolgozása a legfontosabb felkészülési "házi feladatok" a vállalatok számára.
     Kiadó: Joint Venture Szövetség