OS Országos Sajtószolgálat
2023. június 7. szerda
Ismertető


2018. február 18., vasárnap 08:24

A Kisemmizettek Érdekvédelmi Egyesülete közleménye
    Budapest, 2018. február 18., vasárnap (OS) - Február 17. - A Kisemmizettek Emléknapja

    A Kisemmizettek Emléknapja, mely a hírhedt 4.1952.Tvr., azaz Törvényerejű Rendelet az 1952.II.17-i hatályba lépése okán került erre a napra, az eddig hazánkban még elmaradt igazságos tulajdonrendezés témaköréhez kapcsolódik, mely témakör két vonatkozásban egészen biztosan a legnagyobbnak mondható ma országunkban.
Az egyik, hogy a legnagyobb népességet érinti, közel 6 millió magyar az, akit az államosításnak nevezett kifosztásokkal kisemmiztek e Tvr. hatályba lépése után. Ezen szám alatt a tulajdonuktól megfosztottakat, és azok örököseit kell érteni.
Másrészről meg jól látható, a "rendszerváltozás" után regnált ill. regnáló kormányok ezt a kérdést, az igazságos, jogállami normáknak megfelelő tulajdonrendezést tartják a legnagyobb tabutémának, melyről ezért gyakorlatilag mindenütt tilos beszélni.
Egy ilyen hír kapcsán a kapcsolódó szempontok felemlítése is korlátozott, olyan alapvető összefüggéseket is csak röviden említünk, hogy az ország fokozatos lemaradása az EU közösségben összefügg az igazságos tulajdonrendezés elmaradásával, de annyit mindenképpen szükséges megjegyezni, ez az Emléknap nemigen hasonlítható a többi emléknaphoz, azért, mert nem egy múltbéli lezárt eseményről van szó, melynek ne lennének következményei.
A jelenre és jövőre vonatkozó érvénye pedig az, hogy a tulajdoni igények nem évülnek el. Az igazságos tulajdonrendezést lehet húzni, halasztani, de a fentiek miatt megkerülni nem lehet.

KISE Elnökség

     Kiadó: Kisemmizettek Érdekvédelmi Egyesülete

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.