2018. szeptember 21. péntek

2018. március 7., szerda 15:02

A Párbeszéd közleménye (1. rész)
    Budapest, 2018. március 7., szerda (OS) - A szmogot megelőzni kell - A szmog kezdetén kellenek hatékony intézkedések, különben később már csak nyelhetjük a port és várhatjuk a szelet, de az ország és a főváros tiszta levegőjét nem alapozhatjuk arra, hogy várjuk a jó időt.

13 ezer ember hal meg évente és további évi 2,6 millió munkanap kiesést okoznak a légszennyezéssel kapcsolatos megbetegedések. Tegnap óta nő az országban a légszennyezettség, a mérőrendszer adatai alapján már több helyen is kifogásolt illetve egészségtelen értéket mérnek. Ha nem jön időjárásváltozás, akkor a légszennyezés feldúsulhat.
Bár az Eu 2014-ben felszólította Magyarországot a szállópor-tartalom kezelésére, ennek ellenére nem szavaztuk meg az EU levegőtisztasági jogszabályát és rendre elmaradnak a megelőző intézkedések. A már kialakult szmogot nem lehet elmulasztani, de megfelelő intézkedésekkel meg lehet előzni. Ennek legfontosabb eszköze a fűtésből és a közlekedésből származó szálló por csökkentése.
Országszerte a lakások töredéke felel meg csupán az energiahatékonysági követelményeknek, a légszennyezésért ma már a lakossági fűtés a felelős leginkább. A kormány rezsiharca ugyanis éppen a vezetékes gázellátás nélküli településen élőket és a szegényeket hagyta magára: ezekben a házakban és lakásokban fűtenek rossz hatásfokú berendezésekkel, itt égetnek el szemetet vagy bármit, ami elérhető, mert a tüzelő drága. Mindez már közvetlen életveszélyt, mérgezést is jelenthet.

Kiadó: Párbeszéd