OS Országos Sajtószolgálat
2019. március 21. csütörtök
Ismertető


2018. március 7., szerda 15:02

A Párbeszéd közleménye (1. rész)
    Budapest, 2018. március 7., szerda (OS) - A szmogot megelőzni kell - A szmog kezdetén kellenek hatékony intézkedések, különben később már csak nyelhetjük a port és várhatjuk a szelet, de az ország és a főváros tiszta levegőjét nem alapozhatjuk arra, hogy várjuk a jó időt.

    13 ezer ember hal meg évente és további évi 2,6 millió munkanap kiesést okoznak a légszennyezéssel kapcsolatos megbetegedések. Tegnap óta nő az országban a légszennyezettség, a mérőrendszer adatai alapján már több helyen is kifogásolt illetve egészségtelen értéket mérnek. Ha nem jön időjárásváltozás, akkor a légszennyezés feldúsulhat.
Bár az Eu 2014-ben felszólította Magyarországot a szállópor-tartalom kezelésére, ennek ellenére nem szavaztuk meg az EU levegőtisztasági jogszabályát és rendre elmaradnak a megelőző intézkedések. A már kialakult szmogot nem lehet elmulasztani, de megfelelő intézkedésekkel meg lehet előzni. Ennek legfontosabb eszköze a fűtésből és a közlekedésből származó szálló por csökkentése.
Országszerte a lakások töredéke felel meg csupán az energiahatékonysági követelményeknek, a légszennyezésért ma már a lakossági fűtés a felelős leginkább. A kormány rezsiharca ugyanis éppen a vezetékes gázellátás nélküli településen élőket és a szegényeket hagyta magára: ezekben a házakban és lakásokban fűtenek rossz hatásfokú berendezésekkel, itt égetnek el szemetet vagy bármit, ami elérhető, mert a tüzelő drága. Mindez már közvetlen életveszélyt, mérgezést is jelenthet.


     Kiadó: Párbeszéd

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.