2018. szeptember 22. szombat

2018. március 8., csütörtök 08:33

Az Emmi - Család-, és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárságának közleménye (2. rész)
    Budapest, 2018. március 8., csütörtök (OS) - A kormány minden élethelyzetben támogatja a nőket

A 2013-ban bevezetett Munkahelyvédelmi Akció a kisgyermekes édesanyáknak is segítséget nyújt, hiszen a munkaadókat arra ösztönzi, hogy a gyermekvállalást követően ismét számítsanak az anyukákra, akár részmunkaidőben is. 2017-ben több mint 33 ezer édesanya után vették igénybe a munkáltatók a kedvezményeket. 2011-től a kormány lehetővé tette, hogy a nők 40 év jogosultsági idő után nyugdíjba vonulhassanak. 2017 év végéig már közel 220 ezer nő élt a lehetőséggel, akik amellett, hogy bekapcsolódhatnak az unokák gondozásába, jelenlétükkel a gyermekeik generációját is segítik. A kormány elkötelezett abban is, hogy szüléskor a lehető legkedvezőbb körülményeket biztosítsa minden családnak. Ennek érdekében az elkövetkező években tízmilliárd forintos pályázat garantálja a családbarát szülészetek kialakítását, így segítve az anyák pozitív szülésélményét. A család és a munka egyensúlyának támogatása, valamint a kisgyermekes édesanyák képzése és naprakész tájékoztatása érdekében 2018 során 67 Család és KarrierPont jön létre az országban, több mint 14 milliárd forintos fejlesztési forrásból. A gazdasági erősödés és a foglalkoztatást segítő programok hatására 2010 óta dinamikusan nőtt a nők foglalkoztatása, munkanélküliségük pedig jelentősen, több mint a felével csökkent. Nem csak több nő tud dolgozni, hanem a nők bére is nőtt az adócsökkentéseknek és a béremeléseknek köszönhetően.

Kiadó: Emmi - Család-, és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárság