OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 20. szombat
Ismertető


2018. március 8., csütörtök 17:25

A Momentum Mozgalom közleménye
    Budapest, 2018. március 8., csütörtök (OS) - A Kúria csütörtöki döntése szerint nincs igaza a az ajánlásgyűjtést tiltó áruházaknak, szabad parkolókban ajánlásokat gyűjteni

    Az elmúlt két hétben a Momentum 62 295 ajánlást gyűjtött ahhoz, hogy jelölteket állítson a választáson. Az idei kampányidőszakban rengeteg áruház akadályozta a momentumos aktivistákat abban, hogy a parkolókban aláírásokat gyűjtsenek – a Kúria döntése szerint jogszerűtlenül. Két hét alatt közel 100 esetben szólították fel távozásra a biztonsági őrök, vagy a rendőrség az aktivistáinkat. Előfordult olyan eset, hogy három rendőrautó egyszerre intézkedett egy aláírásgyűjtő pulttal szemben.

A döntés szerint: “abban a problémakörben, hogy áruházak parkolójában lehet-e politikai alapjog gyakorlása keretében aláírást gyűjteni, a Kúria válasza az, hogy főszabályként igen." Vagyis a közforgalom számára megnyitott áruházi parkolókban szabad ajánlásokat gyűjteni.

A Kúria szerint fontosabb, hogy az emberek az aláírásukkal is kifejezhessék a politikai véleményüket, mint az áruházak tulajdonjogának nagyon kis sérelme. A Kúria szerint az ajánlásgyűjtés nem zavarta a vásárlókat és nem akadályozta az áruházak használatát, így azt az áruházaknak meg kellett volna engednie. A döntés felülírta a Nemzeti Választási Bizottság határozatát, ami áruházi hozzájárulás hiányában megtiltotta az ajánlásgyűjtést.

     Kiadó: Momentum Mozgalom

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.