OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 25. csütörtök
Ismertető


2018. március 16., péntek 01:41

A Magyar Állatjólléti és Vadvilág Alapítvány közleménye
    Budapest, 2018. március 16., péntek (OS) -

    HÚSZÉVES AZ ÁLLATVÉDELMI TÖRVÉNY
1998. március 16-án született meg az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény, amelyet bár többször módosítottak, de alapvető céljai és az állatvédelmi civil szervezetek érdekérvényesítési jogai lényegesen nem változtak. Ennek a kerettörvénynek is köszönhető, hogy az állatkínzás 2004 óta bűncselekmény.
Az állatvédelmi törvény az elmúlt két évtizedben - az összes jogszabályunk közül - a leghatékonyabban formálta a magyar társadalom élővilág iránti érzékenységét. Egyes vívmányaiért 2017 tavaszán Dr. Bándi Gyula, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes is szót emelt az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságánál.
A gyakorlati állatvédelem a kormányzati politika hibái és az állatvédelmi hatóságok mulasztásai miatt sokszor működésképtelen, ezért a Magyar Állatvédők Országos Szervezete nyílt levelet írt a miniszterelnöknek, amelyből idézünk: "A mai magyar állatvédelem válságos állapotban van. Javaslatunk szerint haladéktalanul szükség van egy új Nemzeti Ebrendészeti Stratégia kidolgozására valamint a kóbor és gazdátlan állatok túlszaporodását megfékező országos kutya-ivartalanítási programra."
Az állatvédelmi joggyakorlat fejlesztési lehetőségeire elsősorban a büntetőjog mutat rá, de két éve már az is tapasztalható, hogy a szomszédjogi és a közérdekű keresettel induló perekben a civil szervezetek eljárásjogi mozgástere egyre szélesebb.
MÁJVAD Alapítvány, dr. Czerny Róbert elnök, állatvédelmi jogász (06-20-2500-711)

     Kiadó: Magyar Állatjólléti és Vadvilág Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.