OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 23. kedd
Ismertető


2018. március 17., szombat 11:28

A Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Köre közleménye (2. rész)
    Budapest, 2018. március 17., szombat (OS) - GULÁG-GUPVI Emlékévben készült filmek Pécs-Baranyai bemutatója" filmsorozat a pécsi Uránia moziban, a Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Körének szervezésében. Március hónapban, minden szerdán visszaröppenünk a történelemben, és az 1944-49 közötti időszakot bemutató alkotásokat tekintheti meg a pécsi, Baranyai közönség.

    Március 14-én folytatódott a filmsorozat a pécsi Uránia moziban "A GUPVI lágerek foglyai" és a "Kicsi munkán a Kaukázusban" című dokumentumfilmek vetítésével.
A filmek a Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Körének két kiemelt, emlékévi programjához, a Lágerjárat utazó vagonkiállításhoz és a kaukázusi történelmi zarándokúthoz kapcsolódóan készült, Rozsnyai Ilona rendezésében.
"A GUPVI lágerek foglyai című film" átfogó, történelmi összefoglalót ad a magyarországi németek elhurcolásáról. A filmben a helyszínek egyedi történetét ismerjük meg, történészek és túlélők szavaival válik teljessé az eddig elhallgatott történelem.
Málenkij robotosok nyomában a kaukázusi országokban: Csecsenföldön,Azerbajdzsánban és Grúziában. A "Kicsi munkán a Kaukázusban" dokumentumfilmben az elhurcolás helyszíneit, kényszermunkatáborokat, hadifogoly- és internált temetőket járják be a kutatóút résztvevői, ahol 3-5 évig szenvedtek az ártatlan civilek, német származásúak. A film a történeti háttér mellett az emlékezetről, a múlt újrafelfedezéséről szól.

     Kiadó: Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Köre

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.