2024. április 19. péntek

2018. március 27., kedd 09:56

Az MKB Bank Zrt közleménye
    Budapest, 2018. március 27., kedd (OS) - Rágalmazás miatt büntető feljelentést tesz az MKB Bank Zrt a Magyar Nemzet cikke kapcsán

Az MKB Bank a tegnapi napon "Az MKB Bank tevékenységét teljeskörű jogszabályi megfeleléssel végzi" címmel kiadott sajtóközleményében előzetesen jelezte, hogy egy, a Magyar Nemzet által publikált cikk tartalmával kapcsolatosan elemzi a jogi lépések szükségességét.
     A Magyar Nemzet 2018. március 26. napján a "Gyémánttá vált "alkotmányos költség", magyar védett tanú Amerikában" címmel megjelent tartalmának részletes jogi elemzése megtörtént, ezzel kapcsolatosan az MKB Bank fontosnak tartja a nyilvánosság lehető legszélesebb körű tájékoztatását az alábbiakról.
     Az MKB Bank Zrt. az üzleti jó hírnevének súlyos sérelmét jelentő, alaptalan rágalomnak tartja a cikk MKB Bankra vonatkozó állításait, ezért rágalmazás miatt büntető feljelentést tesz a Magyar Nemzet cikke kapcsán.
     Ahogyan azt a bank tegnapi napon kiadott közleménye is hangsúlyozza: az MKB Bank Zrt. biztosítja az Európai Unió IV. pénzmosás megelőzési Irányelvnek (EU 2015/849 Direktíva) való megfelelést. Az MKB Bank Zrt. a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló 2017. évi LIII. törvényben, valamint a törvény végrehajtásához kapcsolódó 19/2017. (VII.19.) MNB rendeletben és a 21/2017. (VIII.3.) NGM rendeletben foglalt jogszabályi követelményeknek megfelelően jár el a pénzmosás megelőzési tevékenysége során.
     A magyar bankrendszer jogszerű működésébe vetett általános állampolgári bizalom megerősítése valamint az az ügyfelek MKB Bankkal kapcsolatos bizalmának fenntartása és a bank üzleti hírnevének megvédése egyaránt megköveteli, hogy a bank határozottan visszautasítson minden olyan próbálkozást, melynek célja az, hogy a bank nevét lejárató kampányokba belekeverjék, a bankot politikai célokra - eszközként - használják.
     Annak érdekében, hogy egyértelművé és érzékelhetővé váljon a hivatkozott cikk tartalmának valószerűtlensége - és ezáltal is nyilvánvaló legyen az MKB Bankkal kapcsolatos lejárató szándék egyértelműsége - jelezzük, hogy míg a cikk szerint "ezerháromszázmilliárd forintnak megfelelő összeg szivároghatott ki Magyarországról" addig az elmúlt három évben, szigorúan ellenőrzött, többségében intézményi ügyfelek által kezdeményezett - 250.000 eurót meghaladó egyedi készpénzes kifizetés keretében - mintegy 18 Mrd forintot vettek fel ügyfeleink a kirendeltségeinkben.
     Bővebb információk: sajto@mkb.hu