OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 25. csütörtök
Ismertető


2018. április 4., szerda 00:10

A Magyar Iszlám Jogvédő Egyesület közleménye (2. rész)
    Budapest, 2018. április 4., szerda (OS) - A MIJE értékelője az iszlám és a hazai muszlimok megítélésének helyzetét tekintve (2. rész)

    Bizonyos híresztelések ellenére nem igaz, hogy szélsőséges eszméket terjesztene bármelyik hazai muszlim közösség,hiszen a Saría nem azonos azzal, amit a terroristák erre hivatkozva követnek el.A Saría értelmezése külön kategóriát képez,ezen értelmezések pedig széles skálán mozognak ugyan, de a muszlimok döntő többsége nem azonosul a szélsőségekkel, melyek jellemzően az értelmezési kereteken egyébként is kívül helyezkednek el, figyelmen kívül hagyják azt.

A muszlimok részei Európának. Az iszlám a második legnagyobb vallás Európában követőinek számát tekintve. Az európai kontinens több muszlim többségű országnak is otthont ad. Nem értünk tehát egyet azokkal, akik az iszlámot nem tartják az "európai civilizáció" részének. A vallás szabad megválasztása egyetemes emberi jog. Minden vallás része az emberi civilizációnak. Miért pont az iszlám ne lenne része az európai kontinensnek és civilizációnak, különösen, hogy az egyes kulturális-szellemi értékek előállításában kölcsönösen hatottak egymásra muszlimok és nem muszlimok, itt, Európában is?

A politikusok kirekesztő kijelentései nem jelentenek megoldást a mindannyiunkat fenyegető veszélyekre (pl. terrorizmus) és a közösen előállított és így közös válaszokat igénylő kihívásokra (pl. a klímamenekültek helyzete).

     Kiadó: Magyar Iszlám Jogvédő Egyesület

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.