OS Országos Sajtószolgálat
2019. január 24. csütörtök
Ismertető


2018. április 16., hétfő 13:28

A Demokratikus Koalíció közleménye
    Budapest, 2018. április 16., hétfő (OS) - DK: A Holokauszt Magyarországi Emléknapjára

    "…mi, akik azt a nyelvet beszéljük, amelyen a Sorstalanság íródott, nem végeztük el azt a szellemi, morális munkát, szembenézést, amelyet a Sorstalanság tárgya minden emberre, minden emberi közösségre rárótt. Evvel mi még tartozunk, nem a világnak, nem az Európa Klubnak, hanem magunknak." – írta volt Esterházy Péter 2002-ben.

Ez a szembenézés mindenekelőtt emlékezést jelent. Emlékezést nem csak arra a 74 évvel ezelőtti napra, amikor az első gettók létesültek Magyarországon, hanem az előzményekre is. Hogy akkor is annak méricskélésével kezdődött, hogy ki a "magunkfajta" és ki a "magukfajta". Hogy akkor is a "magukfajták" listázásával és e listák terjesztésével folytatódott. Hogy akkor is törvények születtek arról, hogy a "magukfajták" kötelesek jól láthatóan megjelölni, megkülönböztetni saját magukat a "magunkfajtáktól". Hogy a "magukfajták" közül nem kevesen szegődtek a "magunkfajták" szolgálatába, azt remélve, hogy így megúszhatják. Hogy hiábavaló volt az árulás, mert ugyanaz a sors várt rájuk is, mint a többiekre.

A Demokratikus Koalíció, amikor megrendülten hajt fejet több mint félmillió zsidó vagy annak bélyegzett honfitársunk emléke előtt, arra figyelmeztet, hogy máris túl messzire jutottunk azon az úton, amelynek végen a gettók, vagonok és megsemmisítő táborok állnak.

Vissza kell fordulnunk, mielőbb.

Gyurcsány Ferenc
elnök

Niedermüller Péter
alelnök

Demokratikus Koalíció

     Kiadó: Demokratikus Koalíció

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.