2024. április 20. szombat

2018. április 26., csütörtök 11:35

A Miniszterelnökség közleménye (1. rész)
    Budapest, 2018. április 26., csütörtök (OS) - Énlaka kiállítás – egy erdélyi falu egyedülálló értékei

Magyarország Kormánya a hazai és határon túli épített és természeti örökség védelmét, megőrzését kiemelt prioritásának tekinti, legyen szó hazai jelentőségű, vagy világörökségi helyszínről – hangsúlyozta megnyitó beszédében Latorcai Csaba a Miniszterelnökség helyettes államtitkára azon a kiállításon, amely a székelyföldi Énlaka egyedülálló értékeit, az ottani hagyomány hű építészeti formákat és életmódot mutatja be tablóképek és makettek formájában. A Magyar Kormány az elmúlt esztendőkben számos programot hívott életre, amelyek eredményesen szolgálják az épített emlékek és művészettörténeti értékeiknek megújítását. Ezért került meghirdetésre a Népi Építészeti Program, amely 2017-ben azzal a céllal indult el, hogy a legveszélyeztetettebb örökségünk, a népi műemlékek felújítását segítse elő, és amely célra 2018-ban másfél milliárd forint állami támogatási keret áll rendelkezésre.

A határon túli kulturális örökség védelmét célzó Rómer Flóris tervnek pedig nem csak épületet érintő értékmegőrző szerepe fontos, de kiemelkedő jelentősége van az ott élő magyar ajkú közösségeink megtartásában is. Ez utóbbi programra a 2016-2017. években 150 millió forintot meghaladó forrás került felhasználásra.  A Rómer Flóris Terv keretein belül a 2018. évben mintegy 10 műemlék esetében a munkálatok folytatására van lehetőség. További 30 új örökségi elem bevonásával mintegy 160 millió forint kerül felhasználásra.

Kiadó: Miniszterelnökség